Bel vrijblijvend voor meer informatie 06 - 48056222

Start-up award 2018 TedxAmsterdam Women

Ik was in december 2017 bij de jaarlijkse TedxAmsterdam Women bijeenkomst in het Tropeninstituut. Korte maar pakkende speeches voor en door vrouwen. Daar werd ook de winnaar bekend gemaakt en de start-up award uitgereikt aan de meest veelbelovende female start-up van 2017.

Wat een ontzettend zinnig en inspirerend platform voor ondernemende vrouwen! Wat gaat hier nou aan vooraf?

Pre-selection

Uit nieuwsgierigheid, voor mijn netwerk en voor inspiratie toog ik om 08:00 uur op 3 september jl. naar de Circl aan de Amsterdamse Zuidas. Hier was ik getuige van de pre-selection van de winnaar van 2018.

NMC advies, tedxamsterdamwomen

 

Vijfentwintig vrouwen pitchten in 1 minuut hun idee en bedrijf. Het valt natuurlijk niet mee om in zo’n korte tijd je verhaal te vertellen. Het ging de een beter af dan de ander maar niettemin goed gedaan. Met de vragen van de vijfkoppige jury en antwoorden kreeg elke verhaal meer vorm. Na een korte pauze vertelden de overige 12 start-ups hun verhaal.

 

Workshops

Na de goed verzorgde lunch en leuke gesprekken stond de middag in het teken van 5 workshops. De ABN AMRO vertelde hoe je een investering aanvraagt, Clifford Chance gaf juridisch advies over onder meer rechtsvormen en aansprakelijkheid. Facebook vertelde over de mogelijkheden om het platform in te zetten als marketingtool en we kregen een korte les over ontspanning. Ogen dicht en even relaxen. De laatste workshop hielp met het vaststellen van je visie en verbeteren van je pitch. De meesten wilden natuurlijk hun eigen vragen beantwoord hebben. Maar 20 minuten per workshop was niet voldoende met zoveel nieuwsgierige en leergierige starters!

Semi finalisten

Na de workshops werden de 10 semi finalisten bekend gemaakt. Heel spannend! Eén van de start-ups kreeg een wildcard en mocht dus ook meedingen naar de prijs. Die niet gering is. De winnaar ontvangt een reis naar Hongkong, businesscoaching van Deloitte en vele andere mooie prijzen. Nadat de 11 semi-finalisten bekend werden gemaakt, was er tijd voor een drankje.

Van semi finale naar finale

Op maandag 24 september jl. moesten de 11 overgebleven semi finalisten nu 5 minuten pitchen in plaats van 1. Vanwege de belangstelling moesten we uitwijken van het kantoor van Deloitte naar het Epicenter aan de Fred. Roeskestraat. Er waren ook veel meer mannen aanwezig!

  

Behalve de 11 pitches vertelde een partner van Deloitte hoe zij aankijkt tegen vrouwelijke ondernemers. Ze deed meteen een oproep te solliciteren naar de vele vacatures bij Deloitte. Pascal van Ham gaf een mooie lezing over de visie en achtergrond van Tony’s Chocolonely en hoe je het verschil kunt maken. Toen de jury ging overleggen over de drie finalisten, stelde Marian Spier, oprichter van TedxAmsterdam Women, vragen aan het publiek en daagde ze uit hun bedrijf kort te pitchen. Na enige aarzeling stak de een na de ander haar hand op. Daarbij werd de rest van het publiek gevraagd in de pauze advies te geven over hoe ze hun bedrijf verder kunnen ontwikkelen. Duidelijk werd dat ze allemaal geld nodig hebben, ofwel om echt op te starten of om door te groeien.

Na een heerlijke walking dinner en leuke mensen te hebben ontmoet, werd de uitslag bekend gemaakt. De eerste finalist is geworden CodeGorilla (coding bootcamps voor mensen die een carrière willen in de IT).  De tweede Zenopi (online marktplaats waar ieder zijn vergaderruimte kan aanbieden). De derde en laatste is Closure (online platform die nabestaanden helpt alle accounts voor overledenen te verwijderen en op te zeggen). Zij strijden aanstaande december om de start-up award!

Reuze benieuwd natuurlijk wie gaat winnen! Van harte gefeliciteerd finalisten! Voor wie geïnteresseerd is in het vrouwelijke entrepeneurship, kijk eens op tedxamsterdamwomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post