Bel vrijblijvend voor meer informatie 06 - 48056222

WordPress: Gutenberg editor totaal anders

Gutenberg editor

De Gutenberg editor in WordPress, misschien wel de grootste verandering ooit! Vanaf versie 5.o  ziet de editor er totaal anders uit. Dat betekent ook op een heel andere manier werken, namelijk in blokken.

Geen grote vlakken met tekst meer maar berichten en pagina’s in blokken bewerken. In WordPress maak je -als je niet kunt programmeren- je pagina’s met een pagebuilder, zoals Divi, Avada of Enfold. Om met dit soort pagebuilders te concurreren hebben de mensen achter WordPress bedacht dat dit anders kon. Zo is de Gutenberg editor langzaam ontstaan. Nu is het nog een plug-in maar vanaf WordPress versie 5.0 wordt het standaard binnen dit CMS.

Gutenberg

De naam Gutenberg komt van de uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg. Gutenberg zorgde voor een revolutie. De boekdrukkunst zorgde namelijk voor toegankelijk publiceren en massale verspreiding. Laat dat nou precies het doel zijn van WordPress: vergemakkelijken en voor iedereen publiceren toegankelijk maken.

Verschillen

Op den duur zullen de pagebuilders verdwijnen en kun je alleen aan de slag met Gutenberg als standaard in het CMS. Het ziet er ook totaal anders uit. Je voegt blokken toe en kunt kiezen uit een aantal soorten blokken.

 

De ingevoegde blokken zijn gemakkelijk te bewerken en het inbedden van video’s en afbeeldingen gaat ook gemakkelijk. Echter er moet nog wel veel gebeuren en veranderen, wil Gutenberg de huidige pagebuilders helemaal kunnen vervangen.

Als je wilt oefenen met de plug-in Gutenberg, doe dit dan niet in je daadwerkelijke dashboard maar doe dat in een afgeschermde omgeving. Dit omdat Gutenberg nog in een bètaversie zit en er nog bugs inzitten.

Neem zelf een kijkje en download de plug-in of bekijk eerst op You-Tube een filmpje over hoe het eruit komt te zien. Heldere uitleg vond ik in het filmpje van Webtalis.

 

 

Share this post